‘We zijn uniek in Nederland’

 in Nieuws

Veel activiteiten bij Gimborn

Verschillende bomen en struiken bloeien prachtig bij Nationaal Bomenmuseum Gimborn, waardoor veel belangstellenden hun weg weten te vinden bij het unieke natuurpark in Doorn. Directeur Wilbert Hetterscheid vertelt dat bij het bomenmuseum veel bijzondere bomen en struiken staan, inheems en uitheems. “De belangstelling neemt elk jaar meer toe, we zitten al op 18.000 bezoekers. Het gaat uitstekend met ons bomenmuseum. We zijn uniek in Nederland. Wat zeg ik? We zijn uniek in de wereld!”

De museumdirecteur zegt dat bij Nationaal Bomenmuseum Gimborn ook wetenschappelijk onderzoek naar de verschillende uitheemse bomen wordt gedaan. “Enerzijds vindt hier evolutionair onderzoek naar de oorsprong van bepaalde bomen plaats en anderzijds wordt gekeken welke eigenschappen ze hebben. Er zijn hier meer dan 3000 verschillende soorten bomen en struiken.

Bomenkennis

Voor het wetenschappelijk onderzoek dat naar de bomen en struiken wordt gedaan, is er een uitgebreide collectiedatabase die volledig up-to-date is,” vertelt de natuurliefhebber die is opgeleid aan Utrecht Universiteit en zijn bomenkennis opdeed aan Wageningen Universiteit. “De collectie en de documentatie hier is in orde.” Nu staat veel in bloei en vooral de rododendrons doen het hier fantastisch op het zandgrond, maar ook in het najaar is hier veel te genieten, want dan verschijnen er allemaal nieuwe tinten in het groen alhier, want de herfst is een kleurrijk seizoen.”

Speciale dag

Directeur Wilbert Hetterscheid: “Kijk eens naar Zakdoekjesboom daar, is die niet fantastisch? De boom staat bekend om zijn bloeiwijze, waarbij de twee grote schutbladen aan zakdoekjes doen denken.”

Volgens de directeur komen er ook nieuwe exemplaren bij.” Het karakter van het Nationaal Bomenmuseum gaat met de tijd mee, voor de kinderen zijn er speurtochten en er zitten educatie-elementen in het programma waar het hele gezin plezier aan heeft. Volgende maand 1 juli is er een speciale dag bij het Gimborn bomenmuseum .”Ja,” zegt Hetterscheid. “Dan hebben we een buitenfestijn waarbij het draait om de 2 levens van hout; het ene leven gaat over de tijd dat de boom groeit en er dus levend hout geproduceerd wordt en het andere leven bestaat uit wat er met het hout gedaan wordt. Er staan de eerste julidag zo’n 50 kramen met speciale ambachten en met bepaalde houtbewerkers, houtdraaier, houtbuigers etc. De mensen kunnen zo zien wat je allemaal met hout kan doen, welke toepassingen het kan hebben en welke bewerkingen van hout er allemaal mogelijk zijn.” Bij het Nationaal Bomenmuseum Gimborn zijn veel (bijna 90) vrijwilligers actief, maar er is nog plek voor meer vrijwilligers.

Voor meer informatie over het bomenmuseum: www.bomenmuseum.nl

Meest recente berichten

Laat een reactie achter